Deja un comentario

La mel

Què és?

La mel és un fluid dolç i viscós produït per les abelles i d’altres insectes a partir del nèctar de les flors.

El gust i color d’aquesta substància és determinat pel tipus de flors de les quals es recull el nèctar. El sabor varia en funció de la font de nèctar.

Producció

Les abelles transformen el nèctar en mel per un procés de regurgitació i emmagatzematge d’aquesta substància com una font d’aliment en bresques de cera a l’interior del rusc.

Propietats

Atualment es troben molts productes als supermecats que contenen sucres afegits. Això vol dir que, al contrari de la fructosa que es troba en aliments naturals com les fruites, els aliments procesats han incorporat sucres en la seva producció. Això té efectes nocius per la salut, ja que massa sucre a la dieta pot contribuir a la formació de càries, obesitat i malalties com la diabetis, En aquest sentit, una bona mesura es prende mes processats i substituir el sucre per la mel.

Una bona manera de començar, per exemple, es afegir mel als iogurts naturals, formatges prescos o infusions.

Entre les nomborses propietats de la mel, destaca com a font d’energia rapida i saludable, ja que conté fructosa i glucosa que son facilment digerides i absorbides oer l’intestí. Això es deu al fet que el sucres de la mel ja han estat prediferits per les abelles.

D’altra banda tot i que el contigut caloric de la mel i el seucre es gairabe el mateix; la mel conté micronutrients aminoacids essencials, minetals i vitamines, mentre el scre te calories buides.

Fora bacteris

Les propietats antibacterianes de la mel es deuen principalment al seu contigut en glucosa oxidasa, enzim que produeix peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada), que posseeix propietats antibacterianes. Per això ajuda a alleujar i prevenir refredats, grips bronguitis, sinusitis i asma. A més, utilitzada sobre la pell també té el mateix efecta antibateria i antiseptic i ajuda a desinfectar i a regenerar la pell de les farides.

Amb tot, però, cal saber que la ingesta de mel no es recomana als nados, ja que el seu sistema digestiu encara no conté suficient adcid per eliminar elspossibles bateris de la mel.

Varietats de mel

Mil flros: per les propietats antimicrobianes i antiseptiques es ideal per prevenir refredarts

tarangina: té efectes sedants; es indicada per ajudar a dormir i relaxar-se.

Bruc: té propietats diuretiques, antiiflamatories i es rica en ferro.

Romani: se li atribueixen efectes beneficiosos sobre el fetge. Té efectes estimulants i tonificants.

Eucaliptus: alleuja les afeccion de les vies respiratories com la tos, asma flegmes i ronquera.

Lavanda: te poder refrescant i ajuda a alleujar la pesadesa d’estomac. Tambe calma la tos i alleuja les molesties de la gola.

La mel es una font d’energia saludable

La mel a la cuina

Un recepta ideal per introduir la mel a la cuina es aquesta:

Costelles de porc confitades amb mel de de tarongina

Ingredients:

  • costellas de porc

  • oli

  • mel de tarongina

  • sal

Salem les costelles de porc i les posem a fregir amb oli. Quan les tenim fregides les confitarem amb el mateix oli i la mel de tarongina, les guardarem uns dies. En el moment que volguem preparar-ne un plat, les posem en un recipient i els hi afegirem unes cullerades de mel per sobre. Les calentem una estona i es procedeix a emplatar-les amb la mateixa salsa de mel.

Per més recepter podeu visitar a:

http://www.montsec.info/lacuinadelamel/catala/receptes/rec015.html

Deja un comentario